dalmadi Júlia élelmiszerfuturista cápák között

Dalmadi Júlia, az Ételmentő alapítója élelmiszeripari melléktermékekből készít finom és tápláló, úgynevezett upcycled élelmiszereket, megoldást nyújtva ezzel a pazarlásra.

Nézzétek meg bemutatkozását a Cápák közöttben!

ételmentő press kit

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az Ételmentőről. Az ezen az oldalon szereplő szövegek szabadon felhasználhatóak újságírók számára. 

Ha valamire nem találsz itt választ, vagy szeretnéd velünk felvenni a kapcsolatot, írj erre az e-mail címre: hello @ etelmento.com

_1138047.jpg

röviden az upcycled élelmiszerekről

Magyarországon az upcycled élelmiszer még újdonság, a világban azonban több példa is van rá. (Pl. a holland De Verspillings Fabriek / The Waste Factory remek szószokat készít szépséghibás paradicsomokból, illetve a paradicsom azon részeiből - a "sapkájából" és az aljából, - amit a feldolgozás során elsőként levágnak és félredobnak.)

Az upcycled élelmiszerek valamely összetevője "mentett" - a szépséghibás gyümölcsök és zöldségek mellett gyakran olyan élelmiszeripari melléktermék lehet ez az összetevő, amely egy másfajta élelmiszer gyártása során egyszerűen feleslegessé válik.

Azért fontos ezekkel az "ételhulladékokkal" foglalkoznunk, mert emberi fogyasztásra kiválóan alkalmasak, a kidobásukkal értékes tápanyagokat veszítünk el. Jelenleg az élelmiszeripar súlyosan túlterheli a bolygó erőforrásait - ezeknek a melléktermékeknek az újraértelmezése, és használata csökkentheti ezt a terhelést.

Az upcycled élelmiszerek íze olyan, mint a hagyományos ételeké, nem szükséges "tanult" ízlés az élvezetükhöz. 

Az upcycled élelmiszert gyártók pontosan tisztában vannak vele, hogy csak akkor tudják egy szélesebb közönséggel elfogadtatni a terméküket, ha az ugyanolyan kényelmes, megfizethető és ízletes, mint a megszokott élelmiszerek.

julia_dalmadi.jpg

Dalmadi Julcsi

chief ételmentő

  • Grey LinkedIn Icon

 Ismerd meg, ki áll az Ételmentő név mögött!

Dalmadi Júlia élelmiszer-futurista vállalkozó.

Élelmiszeripari és digitális innovációs szakértelemmel rendelkezik, tapasztalt projektmenedzser és koncepció fejlesztő.

Júlia fogyasztó- és bolygóközpontú tervezéssel, rendszergondolkodással, valamint élelmiszeripari szereplők globális hálózatával felvértezve dolgozik egy fenntarthatóbb jövő megteremtésén.

Élelmiszeripari innovációs mesterszakos tanulmányai óta a Future Food Institute nagyköveteként tevékenykedik, számos oktatási projektet tervez és valósít meg, tavaly pedig a közösségi programok igazgatója lett. Jelenleg az FAO-val közös kezdeményezésükön, a Food & Climate Shaper Boot Camp-eken dolgozik.

letölthető képek és logók