top of page

ételmentő press kit

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az Ételmentőről. Az ezen az oldalon szereplő szövegek szabadon felhasználhatóak újságírók számára. 

Ha valamire nem találsz itt választ, bátran lépj velünk kapcsolatba.

szemeted vagy megeszed

röviden az upcycled élelmiszerekről

Tudtad, hogy a “népszerű” újrahasznosításon felül létezik egy nem is annyira új, de magyar fordítással még nem rendelkező, fenntarthatóbb megoldás, az upcycling? 

A koncepció alapvetően, ősi hagyomány, amely a zsemlemorzsát, a kolbászt, és a pálinkát adta nekünk: a késztetés, hogy minden alapanyagot felhasználjunk, amink van. Ez azon az emberi ösztönön alapul, hogy ne pazaroljuk az ételt. A lényeg, hogy kevesebből többet hozzunk létre, és minden élelmiszert a legmagasabb és legjobb felhasználási szintre emeljük.

Ebből a nézőpontból egy élelmiszeripari melléktermék még mindig rendelkezik tápanyagokkal és kalóriával, és szemét helyett összetevőnek/alapanyagnak kell tekintenünk, melyekből új hozzáadott értékű termékek készülhetnek.

Az upcycling egy másik kulcsfontosságú előnye, hogy eredendően kreatív, hiszen kiváló minőségű, tápláló élelmiszereket hoz létre azokból a tápanyagokból, amelyek kicsúsznak az élelmiszer-rendszerünk résein. Ezeket alakítja már ismert és ínycsiklandó élelmiszerekké. Így készit az Ételmentő például sörtörkölyből új élelmiszereket.
 

dalmadi júlia

Dalmadi Julcsi

chief ételmentő

  • Grey LinkedIn Icon

 Ismerd meg, ki áll az Ételmentő név mögött!

Dalmadi Júlia élelmiszer-futurista vállalkozó.

Élelmiszeripari és digitális innovációs szakértelemmel rendelkezik, tapasztalt projektmenedzser és koncepció fejlesztő.

Júlia fogyasztó- és bolygóközpontú tervezéssel, rendszergondolkodással, valamint élelmiszeripari szereplők globális hálózatával felvértezve dolgozik egy fenntarthatóbb jövő megteremtésén.

Élelmiszeripari innovációs mesterszakos tanulmányai óta a Future Food Institute nagyköveteként tevékenykedik, számos oktatási projektet tervez és valósít meg. Az FAO-val közös kezdeményezésüknek, a Food & Climate Shaper Boot Camp-eknek köszönhetően vezetője egy az élelmiszeripart felforgató globális hálozatnak.

letölthető képek és logók

bottom of page