top of page

Élelmiszer-pazarlás elleni világnap 2022: Zero Waste Matchmaking

Bár egész évben sokat teszünk az élelmiszerpazarlás csökkentéséért, van egy nap, ami 2019 óta kiemelt jelentőségű: az ENSZ kezdeményezésére szeptember 29-e lett az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem világnapja.

Immár harmadik éve igyekszünk felhívni a figyelmet ezen a napon arra, hogy csökkentenünk kell nem csak a kiskereskedelmi és fogyasztói szinten, hanem az ellátási lánc mentén hamarabb, már a gyártás és feldolgozás folyamán keletkező élelmiszerhulladékot is.

Az idei évben több szervezettel és vállalkozással karöltve rendeztük meg a Zero Waste Matchmaking eseményt azzal a céllal, hogy közelebb hozzuk a zero waste szemléletet a mindennapjaidhoz.

Hogy miért matchmaking? A rendezvényre látogatók érkezéskor beszélgetés indító kártyákat kaptak. A játék során meg kellett találniuk mind a nyolc szervezet képviselőjét és “megszerezni” a szervezet logójával ellátott kártyán szereplő kérdésre a választ. Persze nem csak kérdezz-felelekre volt lehetőség. Hosszabb beszélgetések is kialakultak, ahol az érdeklődők többet is megtudhattak az ételmentők tevékenységéről.

A pazarlásmentességre törekvők választ kaphattak többek között arra, hogyan vezette be a Felelős Gasztrohős Alapítvány a Fenntartható Vendéglátóhelyek és kávézók minősítést 2012-ben, mellyel azokat a vendéglátóhelyeket és catering cégeket jutalmazzák, amelyek - akár csak néhány apró lépéssel - szeretnék zöldebbé tenni a működésüket. Hitvallásuk, hogy mindenki lehet hős, Magyarország lakosságát már számtalan megmozdulással ösztönözték, ilyen például a Nem etetem a szemetesem! kampányuk is. A Kifli.hu munkatársai lelkesen dolgoznak azon, hogy csökkentsék az élelmiszervásárlás során keletkező hulladékot, a honlapjukon “Újratöltve” és “Ments meg!” kategóriákból is válogathatunk, így a csomagolásmentes vásárlás már online is kivitelezhető, de megmenthetünk lejárati dátumhoz közeli zöldségeket és gyümölcsöket is.

Ha már a vásárlás szóba került, remek tippeket kaptunk a CSOMBÉK Egyesülettől arra, hol vehetünk éppen annyi élelmiszert, amennyire tényleg szükségünk van. A csomagolásmentes boltok mindenkit örömmel fogadnak és szívesen segítenek az első vásárlásodnál! Az egyesület nem csak a vásárlók, de a beszállítók, más piaci résztvevők és a tagok oktatásában, fejlesztésében is kiemelkedő, elkötelezettek a zero waste életmód terjesztésében.

Zero Waste Matchmaking eseményen résztvevő szervezetek

Szintén örömmel vár a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, valamint a Budapest Bike Maffia, ha lelkes önkéntes vagy, esetleg részt vennél a sürgősségi ételmentésben! Az Élelmiszerbank évente 8 millió kiló lejáratközeli, illetve csomagolási hibás élelmiszert gyűjtenek áruházakból és gyártóktól, hogy azok ne a szemetesben landoljanak, hanem rászorulók asztalára kerüljenek. Országos élelmiszermentő hálózatot építettek fel, amihez már több mint 500 karitatív szervezet csatlakozott. A Budapest Bike Maffia a Sürgősségi ételmentés projektjük révén fogyasztásra alkalmas meleg ételeket, élelmiszereket juttatnak el rászorulókhoz. Aktívan és innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát és felhívják a figyelmet a közös társadalmi felelősségvállalásra, növelik a környezettudatosságot, az élelmiszerpazarlás csökkentésével pedig ők is közvetlenül hozzájárulnak a klímaváltozás elleni küzdelemhez.


A Munch segítségével kedvezményesen vásárolhatsz finomságokat kávázókből, éttermekből, élelmiszerboltokból röviddel zárás előtt. Ezzel megmentve a meglepetéscsomagok tartalmát a kidobástól. A Munch egy kampányvideót is készített, amivel jól szemléltetik, hogy a pazarlás a környezeten kívül a pénztárcádnak is fáj. A Maradék nélkül beszélt a 2021-es háztartási élelmiszerhulladék felmérésének eredményeiről, pl. arról, hogy negyedével csökkent a háztartások élelmiszer pazarlása, és természetesen Dalmadi Júlia, az Ételmentő alapítója is lelkesen mesélt az upcycling forradalomról, a melléktermékek felhasználásának módjairól, az élelmiszeripari innovációkról.

Az esemény helyszínéül a Mad Dog Coffee Hangár szolgált, ahol mindenkit upcycled smoothie bowl-lal vártunk. Hogy mi ebben az igazi csavar? Az Ételmentő Mokka Sörtörköly Granoláit a Mad Dog Coffee-ban összegyűlő kávézaccal ízesítjük, a smoothie pedig a szörp gyártás melléktermékének köszönhette az intenzív bogyós gyümölcs ízét!


Te kóstoltad már? Próbáld ki ezt a duplán upcycled granolát, rendeld meg a webshopból és (t)egyél valamit ma is az élelmiszerpazarlás ellen!bottom of page