top of page

Tényleg boldoggá teszik a rostok a bélflórádat?

A rostokról szóló sorozat előző részeiben megismerhetted, miért akkora nagy a felhajtás a rostok körül. Ahogy azt is, mik alkotják a bélflórát, és ennek állapota hogyan hat az egészségedre. Járjuk körbe azt is közelebbről, hogy az étrend rosttartalma hogyan hat a bélflórádra!


A kevés rost igazi öngól az egészségednek

A rosthiányos étrend nemcsak lassabb emésztéshez és székrekedéshez vezethet, de megsínylik ezt a nélkülözést a beleinkben élő, a szervezetünkkel kölcsönösen előnyös együttműködésben élő bélbaktériumok is. Vagyis, ha nem eszel elég zöldséget, gyümölcsöt, rostdús (teljes kiőrlésű, hántolatlan) gabonát, gabonaterméket, szárazhüvelyest, olajos magvat, akkor a bélflóráddal és saját magaddal is kiszúrsz.


Persze vannak olyan állapotok, helyzetek, amikor éppenséggel a kevesebb rost mégis előnyösebb, de ez a ritkább eset. Ilyen például egy emésztőrendszeri műtét vagy vizsgálat előtti előkészítés, vagy a műtétet követő regenerálódás, ill. a gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás) aktív fellángolásai. Persze a bélflóra támogatása, táplálása ekkor is lényeges, s ennek is megvan a maga módja. Ezt bízd a szakemberekre!


egészséges emésztés valaki a nadrágját letolva ül a wc-n wcpapír mellette

Mi most azt az esetet nézzük meg inkább, amikor egészséges vagy és bátran ehetsz rostdúsan! Már csak azért is fontos ez a téma, mert a megfelelő mennyiségű rost fogyasztása számos betegség megelőzéséhez, kockázatának csökkentéséhez is hozzájárul. Ezt a ziccert Te sem szeretnél kihagyni, ugye?


Hogy mennyi rost elegendő, elolvashatod a sorozat első részében!


Hogy jön ide a bélflóra?

A rostok nélkül az emésztésünk merő kudarc lenne, de emellett fontos szerepet játszanak a bélflóra egészségének támogatásában is. Emlékeztetőül: a bélrendszerben élő mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, vírusok stb.) összessége a bélflóra, s ezeknek a mikroorganizmusok is elengedhetetlenek az emésztés, az immunrendszer szabályozása és az általános egészségünk, jóllétünk fenntartása érdekében.


A rostfogyasztásról általánosságban elmondható, hogy elősegíti a bélflórát alkotó baktériumok növekedését, szaporodását és sokféleségét. Ezek az egészségünket védő baktériumok (a probiotikumok) segítenek a káros (orvosi szóval patogén) baktériumok és kórokozók elszaporodásának megelőzésében. A beleink nem sterilek, és ez így van jól. Kivéve, ha béke megborul és a “barátságtalan” mikroorganizmusok kerülnek többségbe.


A rostok között találunk olyanokat is, amelyek a probiotikumok számára jelentenek táplálékforrást, őket hívjuk prebiotikumoknak (ahogy erről már szó volt a rostos sorozat 2. epizódjában).


Közeledünk, közeledünk, mindjárt kiderül még egy fontos elem a mozaikból!


bélrendszer modell orvos kezei között

A rostok lebontásakor a bélben élő baktériumok olyan anyagokat termelnek, mint például a rövidláncú zsírsavak (ecetsav, vajsav, proprionsav és valeriánsav) és bizonyos vitaminok (pl. B-vitaminok és K-vitamin). Ezek a kincset érő zsírsavak az emésztőrendszert határoló sejtek épségét védik: energiaforrást jelentenek a bélsejtek számára, serkentik azok működését és megújulását. Emellett hozzájárulnak az emésztőrendszeri immunfunkció megfelelő működéséhez és a gyulladásos folyamatok gátlásában is részt vesznek. Itt van a kutya elásva, vagyis amikor Te rostokat eszel, azzal a bélflórádat is eteted, ezzel a beleid egészségét is harmonikussá és „boldoggá” teszed, s Te is elégedettebb leszel. Így lesz kerek a történet.


👩‍⚕️👨‍⚕️ Ha gyakori puffadás, szelesedés, vagy éppen nem múló székrekedés vagy éppen hasmenés keserítené meg a mindennapjaid, fordulj szakorvoshoz, hogy kiderüljön az ok, a megfelelő étrendet pedig dietetikussal egyeztesd!


A rostokról szóló sorozat végén foglaljuk össze még egyszer a lényeget!

Az egészséges bélflóra fenntartása érdekében egyél változatosan a rostban gazdag alapanyagokból, amelyek a különböző típusú rostokat, például a vízben oldható és a vízben oldhatatlan rostokat is tartalmazzák! Ebbe a két rostcsoportba más-más rostforrások sorolhatók, amik a hatásaikban, előnyeikben is eltérnek, de mindkét típus egyaránt fontos a rostokról már leírt előnyök bezsebeléséhez.


rostban gazdag étkezés

Ha rostdúsan szeretnél enni nincs más dolgod, mint figyelni arra, hogy vegyesen, kiegyensúlyozottan válogass a növényi alapú táplálékaink közül, így a zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, az olajos magvak és a szárazhüvelyesek széles palettájáról. Minél többfélét eszel ezekből, annál biztosabb, hogy mindkét típusú rostból eleget eszel. Csak ne felejts elég vizet is inni emellett!


Ha szeretnéd felturbózni a reggeleidet vagy kisétkezéseidet egy könnyen, gyorsan elkészíthető, rostban gazdag, ráadásul fenntartható módon készült granolával, keresd a sörtörkölyből termékeket a webshopban!


A folytatásban a szénhidrátokról, a hozzáadott cukorról és glikémiás indexről olvashatsz, vagyis csupa olyan témáról, ami az egészségeseket, de különösen a inzulinrezisztenciával élőket is foglalkoztathatják.

 

Schmidt Judit dietetikus, egészségügyi szaktanár, munkahelyi well-being programmenedzser. Prevencióval, edukációval és szakmai háttérmunkákkal foglalkozik. Ennek keretében cikkírással, blogírással, szerkesztéssel, lektorálással, szakmai témájú szövegek összeállításával segíti a táplálkozással, egészséggel, jólléttel kapcsolatos tudás közérthető átadását. Ismeretterjesztő előadásokat is tart, vállalatok, iskolák részére. Kiemelt témája a betegségek megelőzése mellett a kiegyensúlyozott és fenntartható étrend összeállítása. Mottója: az étel napos oldala.

A dietetikusi szakmát és saját munkáit egy személyes, néha humoros hangvételű blog kereteiben mutatja be a közösségi média számos felületén Youteefool néven.

 

Judit honlapja: www.schmidtjudit.hu

Itt találod meg a Facebookon: Youteefool

És itt az Instagramon: Youteefool

bottom of page