top of page

Mi köze van a sörgyártásnak a csokoládéhoz?!

Frissítve: júl. 20.

Csokoládé Alternatíva Az Ételmentők Világában: Ismerd meg a THIC-et!


Hihetetlenül izgalmas fejleményről szeretnénk ma beszámolni, ami egy igazi kulináris upcycling mérföldkő! A koppenhágai Amass éttermet a világ legjobbjai között tartják számon. Vagyis tartották egészen addig, amíg a vendégek előtt be nem zárta ajtaját, hogy gőzerővel fenntartható és innovatív gasztronómiai megoldások kutatására és fejlesztésre koncentráljon. Külön örömünkre szolgál, hogy a már endless food company-névre keresztelt intézmény körforgásos megoldásokra, upcyclingra koncentrál.

Már tavaly áprilisban írt a Forbes magazin a kakaómentes csokoládéalternatíváról, amin dolgoztak. Fel is csillant a szemünk, amikor megláttuk, hogy kedvenc alapanyagunknak , a sörtörkölynek egy új forradalmi felhasználásáról van szó.


sörtörköly tartály sörfőzdében
Forrás: Vitigreen @FIRST Craft Beer Brewery & Taproom

A THIC, vagyis This Isn't Chocolate (értsd: ez nem csokoládé), olyan élményt kínál, amit korábban még nem tapasztalhattunk meg. Az ízek harmóniája, a környezettudatosság, és az innováció egyesül egyetlen csokoládét helyettesítő termékben.

Míg az ízéről egyelőre el kell hinnünk, amit mondanak, vizuális étvágyunkat, mindenképpen felkeltették a terméket bemutató videók és képek.Hát nem csodálatos ahogy az upcycling értéket emelve ad újabb életet egy alapnyagnak. Ebben az esetben a maláta már egyszer ellátta jól ismert feladatás a sörfőzés során. A szűrés után fennmaradó sörtörköly pedig, mint azt a példa is mutatja, nem csak állati takarményként felhasználható, hanem egyre több módon alakítható tápanyagokban gazdag finomságokká.


Mi, az Ételmentővel 2021 óta készítünk reggelizőpelyheket (granolákat) a sörgyártás “mostoha” termékéből. Hamarosan elérhető lesz következő temékünk is, ami kíváló sörkorcsolyaként vagy a legkülönbözőbb mártoghatósok kiegészítőjeként nyújt majd rostban és fehérjében gazdag alternatívát.


Nem csak a pazarlás-mentessége teszi fenntarthatóvá a THIC-et. A kakaó és csokoládé ellátási lánc az egyik legkritikusabb átláthatóság szempontjából. Míg a bean-to-bar csokoládék választásával is tudjuk támogatni a kakaó termelésétől feldolgozásáig ellenőrzött, lehető legrövidebb, és fair folyamatokat, nagy terhet vehetünk le a jelenleg főleg a termelőket kiszipolyozó rendzserről azzal, ha nem olcsóbb és alacsonyabb minőségő, hanem alternatív alapanyagokból, mint a sörtörköly, készítünk helyettesítő termékeket. Megjegyzés: Tudtad, hogy a kakaó gyümölcs feldolgozásakor is nagy mennyiségben keletkeznek melléktermékek? Na, de erről majd egy másik bejegyzésben…


#funfact Julcsi már több nemzetközi eseményen is találkozott és volt lehetősége upcycling eszmecserére Matt Orlando-val, az Amass és most már az endless food company egyik alapítójával. Legutóbb a tavalyi Food on the Edge szimpóziumon Írországban. Arról az útról is hozott sörtörkölyből készült finomságokat. Láttátok már a kóstoló videóinkat?


Azt reméljük, hogy ez a blogbejegyzés inspiráló és informatív volt számotokra. Mi már a várólistán! Amint lehetőségünk nyílik a kóstolásra, beszámolunk a a THIC - This Isn't Chocolate élményről.


Ha tervezel a közeljövőben koppenhágai utazást, mindenképpen térj be az Il Buco étterembe vagy a La Banchina-ba (szuper lazulós hely Christianshavn szomszédságában, ami tökéletes úszásra és falatozásra) és kóstold meg helyettünk is a THIC-kel készült finomságokat. Ha valaki még hoz is nekünk, számíthat egy jelentős adag Ételmentő szeretetre, ropogtatnivalók formájában ;)


Amíg még nektek is várnotok kell a THIC kóstolásra, kattintsatok át webshopunkba, ahol ugyan a csokoládés és mokka granolánkban található csokoládé még mindig 72%-ban kakaót tartalmaz, de bőven akad mellette upcycled sörtököly.

Upcycling forradalmárként és az Ételmentő csapat nevében mindannyiunknak kívánunk egy gasztronómiai felfedezésekkel teli napot!


És te? Szemeted, vagy megeszed?

bottom of page