top of page

Kóstolj upcycled ételeket a világ körül #1

Upcycled gasztrotippek

Világ körüli upcycled kóstoló sorozatunkkal inspirálni szeretnénk téged, hogy a következő utazásod során, bátran keresd a helyi upcycling forradalmárok finomságait. Amikor tehetjük, szuvenír helyett mi ilyen élelmiszerekkel térünk haza. A közösségi média felületeinket követők már találkozhattak is az '1 perces kóstoló' videókkal, amikor Julcsi bemutatja legutóbbi upcycled alapanyagból készült zsákmányát.

Mi más lenne az első rész tematikája, mint “sörtörköly varázslók” bemutatása. Három kihagyhatatlan márkát adhatsz hozzá a legközelebbi írországi, dániai vagy indiai gasztrotúrád bevásárlólistájához.


sörtörköly scone angol pogácsa

A BiaSol egy családi vállalkozás, pontosabban két tesvér Niamh és Ruairi közös projektje Írország szívében. Arra törekszenek, hogy a rendkívül tápláló, hulladékmentes élelmiszereket könnyen hozzáférhetővé tegyék Írországban. Az Ételmentőhöz hasonlóan a helyi kézműves sörfőzés gyors növekedése vezette őket innovatív élelmiszerválasztékuk első összetevőjéhez: a sörfőzés melléktermékéhez. Céljuk többek között, hogy jobb élelmiszer döntéseket tegyenek lehetőve, tápanyagdús, finom és pazarlásmentes termékeikkel.

Tapasztalatból állítjuk, hogy csokis kekszük egyszerűen zseniális és a legutóbb kóstolt scone (angol pogácsa) keverékük is tökéletesen passzolt Julcsi házi birsalmalekvárjához ;) Az Írországba látogatóknak ajánljuk, hogy az utazástervezéskor nézzék meg a Biasol honlapján található lelőhelytérképet.


upcycled kréker

Az Agrain® Dániában készít jól ismert termékeket upcycling csavarral. Organikus termékeik szintén a malátának adnak második életet, miután a sör és whiskey már lefőzésre került.

A kezdeményezés mögött három alapító áll - Karin, Emil and Aviaja - akik úgy döntöttek, hogy új kategóriát teremtenek az italgyártás melléktermékéből.

Koppenhága szívében termelnek lisztkeverékeket, ropogós snackeket, kekszeket és müzliket a helyi gyártóktól beszerzett alapanyagokból.

Termékeik tele vannak fehérjével és élelmi rostokkal. Végtelen számú recept ötletükkel pedig arra ösztönzik a fogyasztókat, hogy otthon is bátran használjanak upcycled alapanyagokat kedvenc ételeik elkészítéséhez.


sörtörköly desszert doboz

Sajnos a harmadik márka legújabb termékeit még nem sikerült lekóstolnunk. De mivel az indiai Saving Grains alaptója, Elizabeth együtt tanult Julcsival - sőt közösen kísérleteztek először a sörtörköllyel - biztosak vagyunk benne, hogy gasztronómiai élményben nincs hiánya a bengalurui vásárló közönségének. A közösségvezérelt koncepciójuk egy sörfőzde közvetlen közelében található mikrokonyhában működik és rendszeresen kollaborálnak más szervezetekkel is.

Miután helyi séfekkel dolgoztak együtt a receptfejlesztéseken, nemrégiben feltöltötték webshopjukat olyan finom édességekkel, mint a laddoo, a keksz és a lapos kenyerek (flat bread), melyek mind sörtörköly liszt felhasználásával készülnek, így rostban és fehérjében gazdagabbak, ugyanakkor kevesebb szénhidrátot tartalmaznak, mint az eredeti receptek.


Reméljük sikerült ezekkel a példákkal is bemutatnunk az upcycling sokszínűségét és néhány gasztro tippel hozzájárultunk a következő utazásodhoz. Hamarosan érkezünk újabb upcycling beszámolókkal a világ különböző pontjairól, addig is látogasd meg webshopunkat és szerezz be hazai upcycled ropogtatnivalókat.

bottom of page