top of page

két ételmentő kukorica recept - bajusz és csutka mint szuperélelmiszer

Frissítve: 2022. jan. 24.


Indiában kukoricaselyemnek nevezik a kukorica héja és csutkája között található aranysárga szálakat - amelyet mi egyszerűen csak lebajuszozunk. Amikor főtt kukoricát készítünk, automatikusan kidobjuk, holott valójában szuperélelmiszernek kellene nyilvánítani! Gazdag C-vitaminban, segít a méregtelenítésben, nyugtat, csökkenti a stresszt és a vérnyomást, gyulladáscsökkentő, javítja a vese- és májműködést, segít a vércukorszint szabályozásában. Segít a "sugar-high" esetén, (amikor a cukortól "felpörögnek" a gyerekek), természetes vízhajtó és még sok minden más.

Az íze nagyon enyhe, és a pattogatott kukoricára emlékeztet.


 


Recept

Forraljunk vizet, majd húzzuk le a tűzről a fazekat és tegyük bele a selymet (a tetején lévő barna részeket vágjuk le). Fedjük le, és 15-20 percig áztassuk. Egy kukoricacsőből származó selyem kb. 450-500 ml vízhez elegendő, és szükség szerint felmelegítve kis mennyiségben fogyasztható egész nap.

Ha nem készíted el azonnal, a selyem akár a levegőn is megszárítható és a hűtőszekrényben tárolva tartósítható.


A magok lemorzsolása után visszamaradt csutkából alaplevet készíthetünk, amely levesek, mártások, gyúrt tészták alapjául szolgálhat, sőt, a szokásos házi limonádénknak is adhatunk vele egy új csavart.
 

A séfrőlArina Suchde szakács és mixológus, a fenntartható és egészségközpontú főzés specialistája.


"Tudatosan dolgozom azon, hogy minél több embernek megtanítsam, hogyan tudja csökkenteni az élelmiszer-pazarlását. Workshopjaimon megmutatom, hogyan lehet az alapanyagokat a lehető legteljeskörűbben felhasználni. Az élelmiszeripar különböző szereplőivel összefogva ételpazarlás csökkentő recepteken és menüsorokon dolgozom.

Több mint egy évtizede tartok főző- és mixológiai workshopokat, az utóbbi négy évben pedig a fenntarthatóság és a minél alacsonyabb hulladéktermelés került a munkám fókuszába."


"Nemrégiben tanácsadó séfként csatlakoztam a mumbai-i Kalaghodában található The Pantry Cafe-hoz. A csapattal együtt azon dolgozom, hogy a menüt és a működés egyéb aspektusait fenntarthatóvá tegyük. Mixológus és főző workshopokat vezetek, fenntartható étel- és koktélrecepteket fejlesztek és tesztelek, képzem a kollégáimat, és folyamatosan új alapanyagok után kutatok."

bottom of page