top of page

Illatos fűszerkeverék – citrushéjak felhasználásával

Frissítve: 2022. aug. 14.


Nem őshonosak, mégis szezonális alapanyagnak számítanak a citrusok télen, melyek közül a citromot most már Magyarországon is termeli néhány termelő. A leggyakrabban kidobott alapanyagok közé tartozik a citrusok héja, pedig remek fűszer - ezért érdemes időt szánni a megmentésére. Kiszárítva és megőrölve sokféle ételben használható.

Ha citrusféléket vásárolsz, mindenképpen vegyszermenteset válassz – bio jelöléssel keresd őket a boltok polcain –, mert a gyümölcsök héja csak ebben az esetben használható. Nemcsak édességek nagyon jó ízesítője a citrom- és narancshéj, hanem halak, gabonák – különösen a rizs –, pástétomok, levesek és raguk is izgalmasabbá tehetők velük.


Narancs- vagy citromhéj szárítása

A kifacsart narancsot vagy citromot, vagy a lefejtett héjukat éles késsel vékonyan szeleteld fel. A fehér keserű részt is nyugodtan hagyd rajta. Szellősen terítsd szét egy tálcán vagy tányéron.


Tipp

Ha szeretnéd, hogy gyorsan kész legyen, terítsd szét egy tepsin, és a sütőben a legalacsonyabb hőfokon – optimális esetben 50 fokon és légkeverésen – szárítsd ki kb. 35-45 perc alatt. Utána még legalább 1-2 napig hagyd szellős helyen kiterítve, hogy teljesen kiszáradjon.

Erre figyelj, fontos!

Mindenképpen ügyelj rá, hogy teljesen kiszáradjon, mert különben bepenészedik, ha üvegbe zárod.


Felhasználás

Én így egészben szoktam eltenni egy befőttes üvegben, és használatkor kávédarálóban őrlöm porrá. Mindenféle sütemény tésztájába vagy töltelékébe, főtt rizsbe, tejberizshez, kompótokba, pástétomokhoz keverem. Nagyon jól illik kókusztejjel készült levesekbe is.


Adhatod ajándékba

Gyakran készítek belőle fűszerkeveréket, amit általában süteményekhez használok. Szoktam ajándékba is adni, és ebben az esetben egy szép üvegbe teszem, átkötöm egy masnival. A barátaimnak karácsonykor gyakran adok ehhez hasonló ehető ajándékokat, és nagy örömmel fogadják.


Fűszerkeverék narancs- vagy citromhéjjal

10 gramm egész zöld kardamom vagy ánizs

20 gramm narancs vagy citromhéj

1 gramm ehető virág szirmai: rózsa, levendula, búzavirág vagy körömvirág


Keverd össze egyszerűen egy szép üvegben, és zárd le.

Használatkor egy kávédarálóban őröld meg. 

A szakácsról


Molnár Klára, az Öt Elemes Étrend blog írója és fotósa, tizenkét éves korában kezdett el foglalkozni az egészséges életmóddal, mert megunta, hogy ő a kövér kislány az osztályban.


"Elkezdtem magamra főzni, és mindenféle étrendi irányzatot kipróbáltam. Évtizedek alatt, a saját bőrömön tanultam meg, hogy mennyire fontos a saját igényeink szem előtt tartása az étrendben és az életmódunkban egyaránt. A diéták hosszú távon nem vezetnek sehová, az irányelvek viszont segítenek. Mindezek mellett arra is rá kellett jönnöm, hogy az étrend az egészség és az egészséges életmód csak egy kis szelete. Fontos még számos más dolog az egészségünk szempontjából: a mozgás, az érzelmeink rendezése, a pihenés és az aktivitás egyensúlya. Ezek egymást kiegészítve és egymásból következve tudnak egészséget teremteni az ember életében."

bottom of page