top of page

Görögdinnyehéj csatni - Ételmentő recept indiából

Frissítve: 2022. jan. 24.

Ezt az upcycled görögdinnyehéj krémet szuper egyszerű elkészíteni. A görögdinnye héja szuper antioxidáns, tele van vitaminokkal, segít csökkenteni a vérnyomást és fokozza az anyagcserét. A főtt görögdinnyehéj íze pedig kicsit olyan, mint a jicamáé, a mexikói fehérrépáé! - Radhika Khandelwal séf receptje


Recept

1 csésze görögdinnye héj, apróra vágva

4 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1/2 csésze hagyma, apróra vágva

1/2 csésze paradicsom, apróra vágva

2 zöld chili, apróra vágva

1/4 csésze koriander, apróra vágva

1/2 csésze kókusztej

1 evőkanál barnacukor

2 lime leve

olaj


Egy serpenyőben, közepes lángon dinszteld meg a fokhagymát, a hagymát, valamint a görögdinnye héját. Add hozzá a paradicsomot és a zöld chilit, és főzd 5-7 percig. Add hozzá a kókusztejet, a barnacukrot és a koriandert, majd kicsit lejjebb véve a lángot, add hozzá a lime-ok levét. Miután kihűlt, tálald pirítós vagy rizs mellé, vagy használd chutney-ként! 

A séfről


Radhika Khandelwal, a Radish Hospitality séfje és tulajdonosa, az indiai Új-Delhiben található Fig & Maple éttermével a hulladékmentes és biodiverzitást támogató gasztronómia megteremtője és aktív képviselője.

Khandelwal szenvedélyesen küzd azért, hogy a Föld valamennyi lakója számára elérhető legyen az egészséges, biztonságos élelmiszer. Ezenkívül saját receptjein keresztül is támogatja a helyi, fenntartható és szezonális alapanyagokat előnyben részesítő konyhaművészetet. Odafigyel rá, hogy az ételek elkészítésekor minimalizálja az élelmiszerhulladék keletkezését, és egy-egy hozzávalót minél teljeskörűbben, "gyökerektől a rügyekig" felhasználjon.


Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai közül az éhezés legküzdéséért dolgozó Chef's Manifesto* nemzetközi szervezet tagjaként Radhika Khandelwal 45 napos kihívást indított "Légy #ZeroWasteHero!" elnevezéssel. A kampány olyan problémákra hívta fel a figyelmet, mint az éhezés, a biológiai sokszínűség veszélyeztetettsége, az éghajlatváltozás és az élelmiszerpazarlás.


* Magyarországon a Felelős Gasztrohős képviseli a szervezetet

bottom of page