top of page

Fermentált citromok németországból

Frissítve: 2022. jan. 24.

Tudtad, hogy a nem megfelelő méretű, vagy a héján foltos vagy heges citromokat nem árulják közvetlen fogyasztásra? 🍋 Pedig tökéletlenségükben is tökéletesek, a levük finom, és a talaj és a gazda által beléjük fektetett energia és munka sem kevesebb. A Roots Radicals csapata ezeket a kincseket menti meg: a félredobottakat, a görbéket, a feleslegeseket.🌱


A Roots Radicalsnál az erjesztett citromaink úgy ragyognak, mint a nap, és az ízük is nagyon különleges! Több mint egy hónapos erjedés után a citromok elveszítik keserűségüket, és elnyerik a citrusos és komplex savanyúságukat, ami jellemzi őket. Erjesztett citromainkat még erjedő állapotban áruljuk, ami azt jelenti, hogy ez a termék még az idő múlásával is egyre jobban érlelődik az otthonodban, él és jót tesz a bélrendszerednek 💚.

Ma megosztjuk veletek, hogyan készíthettek a saját konyhátokban is fermentált citromokat.
HOZZÁVALÓK


  • Citromok; a leglédúsabb, legorganikusabb, lehetőleg szobahőmérsékletűek

  • Egy nagy edény, zárófedéllel, jól fertőtlenítve (10 percig hagyj benne forró vizet állni, a fedővel együtt); ha van légmentesen záródó fedőd, még jobb.

  • Gézkendő vagy ritka szövésű konyharuha (nem kötelező, de ajánlott)

  • Higiénikus kesztyű

  • Bármilyen tiszta, jódozatlan só

  • Erjesztési súlyok. Ha profi vagy, vehetsz speciális erjesztéshez való súlyokat, de sok minden használható nehezékként. Egy visszazárható, sós lével vagy babszemekkel töltött műanyag zacskó is megfelel, ha csak most kezded. Csak győződjön meg róla, hogy nem fémből van; a kerámia, a műanyag vagy az üveg mind ideális.


Recept


Nagyon ajánljuk, hogy a lehető legfrissebb, bio citromot használd. Ezeknek lesz a legjobb az íze, nem tartalmaznak felesleges növényvédőszereket, és érezhetően erősebb, aktívabb lesz az erjedésük.

Függetlenül attól, hogy milyen fajtát használsz, győződj meg róla, hogy jól megmosod a terményeidet. Ha hagyományos gyümölcsöt használsz, adj egy kis ecetet a vízhez.

Mindegyik citromot hegyes oldalával felfelé megfogva, készíts két hosszanti vágást majdnem az aljáig, körülbelül 2 cm-t hagyva, hogy a negyedek együtt maradjanak.

A sterilizált befőttesüveged alján készíts sós ágyat, amelyben a citromjaid fél centiméterig beágyazódhatnak.

A citromok sóval való megtöltése

Tölts meg egy tálat egy jó adag sóval. A tálban, vigyázva, hogy egyben maradjanak a citromgerezdek, tölts minden citromba annyi sót, hogy bőségesen bevonja a gyümölcshúst. Soknak fog tűnni - ne ijedj meg! Ez tartósítja őket.


Ahogy a citromokat megtöltöd sóval, szorosan pakold őket a sterilizált befőttesüvegbe, ügyelve arra, hogy a lehető legkevesebb helyet hagyj. Nyomkodd le őket, hogy kiengedjék a levüket - az a cél, hogy annyi folyadékod legyen, ami az összes citromot ellepi. Ha a citromok leve önmagában nem elég, bátran adj hozzá plusz citromlevet, vagy vizet. Ideális esetben majdnem a tetejéig töltsd meg az üvegedet; a lehető legkevesebb levegő legyen benne.


Amikor a kis csemetéid már fürdenek a sós lében, takard le őket gézkendővel, vagy ritka szövésű konyharuhával. Ez segít megvédeni őket arra az esetre, ha a fehér élesztő, az úgynevezett Kahm élesztő elkezdene növekedni az üvegben.* Ezután a súlyok segítségével biztosítsd, hogy víz alatt maradjanak; néha segít, ha a zárt fedelet használod a súlyok lenyomásához.


Zárd le légmentesen az üveget - a cél, hogy ne juthasson be oxigén. Az erjedési folyamat során szén-dioxid gáz keletkezik. Használhatsz légzáró fedelet, hogy automatikusan kiengedje azt, egyébként időnként "büfiztetni" kell a citromokat, a fedelet egy kicsit kinyitva. Robbanásveszélyes citromok várnak azokra, akik elfelejtik ezt a lépést!


Tedd az üveget hűvös, naptól védett helyre - szobahőmérséklet körüli vagy annál valamivel alacsonyabb hőmérséklet a legjobb.

Az erjedés viszonylag gyorsan - néhány óra vagy néhány nap alatt - megindulhat. Pár naponta ellenőrizd új erjedő barátaidat, hogy figyeld a fejlődésüket, böfögtesd őket, és ellenőrizd, hogy nem jelenik-e meg rajta a Kahm. És élvezd a showt!


Mi több mint 4 hétig szeretjük erjeszteni a sajátjainkat, de te döntöd el, hogy a tiéd mikor érte el az általad preferált ízt. Ez nagyjából 3 hétig tart - bár a környezeti hőmérséklet befolyásolja a sebességet. Addig folytathatod, ameddig csak akarod, de amikor elérik a neked tetsző ízt, az üveget tedd át a hűtőbe, ez szinte teljesen megállítja az erjedést.

* Ha ez bekövetkezik, ne ess pánikba! Ez teljesen megszokott a laktoerjesztéseknél, és ártalmatlan jelenség. Otthon, ha ez történik, távolítsd el a gézt, és kanalazz le annyi élesztőt, amennyit csak tudsz; óvatosan töröld le a maradékot a citromok oldaláról, és cseréld ki a gézkendőt. Lehet, hogy a folyamatot többször is meg kell ismételned - ha ez problémát okoz, akkor az összes kahmot leszűrheted a folyadékról, forrald fel, kissé hűtsd le, majd töltsd újra az üveget, és cseréld ki a gézt egy tisztára.


Néhány fontos dolog, amit tudnod kell, hogy utána megfelelően gondoskodj róluk

1. Győződj meg róla, hogy mindig ellepi őket a víz.

2. Ha elfogyott a folyadék, csak adj hozzá még vizet vagy citromlevet.


Mit főzhetsz velük?


Az erjesztett citrom egy észak-afrikai csemege, amelyet a marokkói konyhában különböző pörköltek ízesítésére használnak, de felhasználható vaj ízesítésére, olívás-citromos előételnek, majonéz készítéséhez, rizs ízesítésére, carbonarához, rizottóhoz vagy bármilyen raguhoz. A hús, a héj és a folyadék egyaránt finom!


Reméljük, ízleni fog ez a recept - tudasd velünk, hogy sikerült!


 


A Roots Radicals zero waste élelmiszeripari vállalat Berlinben. Mentett gyümölcsökből és zöldségekből készítenek finom ételkonzerveket, amelyek történeteket mesélnek el és emlékeket idéznek fel, miközben elragadó ízeket hoznak a konyhaasztalra.

A körforgásos főzés elveire alapozva a projekt elsődleges célja, hogy az embereket újra összekapcsolja a jó ételekkel, és élelmiszeripari innovációkkal új termékeket állítson elő olyan melléktermékekből, amelyeket egyébként kidobnánk.

A Roots Radicals a tápláló zöldségalaplevektől és a tüzes csípős szószoktól kezdve az ízletes csatnikig és az almamagokból és héjakból készült, újrahasznosított ecetekig számos ízletes terméket kínál. Hasonlóképpen vannak fanyar paradicsomhéjból készült fűszereik és egy gyilkos, karfiollevél alapú kimchijük.


Most indították el crowdfunding kampányukat, hogy növelni tudják gyártási volumenüket és műhelyterületeiket. Ha teheted, támogasd élelmiszermentő küldetésüket!


Ha pedig Berlinben jársz, minden szombaton 10 és 18 óra között a Markthalle Neunban is meglátogathatod őket.A fermentált citromokról készült képet Becca Crawford és Carina Dewhurst készítette.

bottom of page