top of page

Fenntartható karácsony

Az év végi hajrában, az ünnepek közeledtével talán nem a fenntarthatóság van a figyelmed középpontjában, pedig biztosan érzed, hogy ebben az időszakban is fontos lenne a tudatosságot szem előtt tartani. Szeretnénk megkönnyíteni számodra ezt a néhány hetet is, ezért összeszedtünk pár egyszerű ötletet, amikre odafigyelve jót teszel a bolygónkkal, de nem kell extra erőfeszítéseket tenned, úgyhogy az ünnepeket nyugodtan, meghitten töltheted.


1. Ajándékozz fenntarthatóan!
karácsonyi meglepetés arany és fehér díszcsomagolásban fenyőágakon
  • Mindenkivel jót teszel, ha elkerülöd a felesleges ajándékok megvásárlását. A családon belül is csinálhattok karácsonyi húzást, néhány héttel karácsony előtt kisorsolhatjátok, hogy ki kinek fog ajándékot adni. Ezt akár online is kivitelezhetitek, ha a távoli rokonokkal nem tudtok találkozni az ünnepek előtt.

  • Ne csak tárgyi ajándékokban gondolkodj! Az élményajándékok nagyon népszerűek, a rengeteg lehetőség közül mindenkinek megtalálhatod a leginkább hozzá illőt. A közösen eltöltött idő és együtt átélt élmények igazán maradandóak, akár érdeklődési körnek megfelelő workshopot, akár olyan programot ajándékozol, amivel az ajándékozott kipipálhatja a bakancslistájának egy pontját.

  • Nézz körül otthon is! Van valamid, amit te nem használsz, szívesen elajándékoznál, esetleg azt is tudod, hogy annak egy szeretted nagyon örülne? Legyen szó akár egy pulcsiról, amit a húgod mindig kölcsön kér, akár egy verseskötetről az unokatestvéred kedvenc költőjétől, egy szép csomagolásban átnyújtva hatalmas örömet szerezhetsz használt tárgyakkal is.


2. Csomagolj kreatívan!
secontaste granola henger díszcsomagolás
  • Nem szükséges minden évben a legszínesebb papírcsomagolót megvenned, hiszen úgyis hamar lekerül az ajándékról. Legyél kreatív, kitalálhatsz “alternatív” csomagolást! Legutóbbi cikkünkben bemutattuk a Secontaste Brewer's Granola hengerekből készült ajándékdobozt. Nézz körül otthon, minek a csomagolását tudod valahogy feldobni és tartós dízscsomagolást készíteni, amit akár az ajándékozott továbbadhat később!

  • Vannak olyan cégek, akik már úgy tervezik a csomagolásukat, hogy azokat újra felhasználhatod ajándékok becsomagolására. Mi a Who Gives A Crap csomagolását használtuk fel, az erről készült videót megnézheted közösségi média felületeinken.

  • Válassz textil csomagolást, a japánok tradicionális csomagolókendője, a furoshiki igazi zero waste megoldás és nagyon esztétikus. Használj textilmaradékot, ha van ilyened, vagy akár pl. sálat, így már a csomagolás is ajándék lesz.


3. Díszíts tudatosan!
  • Ahogy a csomagolással spórolhatsz, a díszekben is érdemes hosszútávon gondolkodnod! Nincs szükség minden évben új díszekre. Ha gondosan pakolod el őket az ünnepek végén, akkor évekig veled lesznek, egyre több emlék kapcsolódik majd hozzájuk, amiket jó élmény lesz évről évre feleleveníteni, amikor a díszítéshez készülődve előveszed őket a szekrény tetejéről.

  • A karácsonyfa határozottan az ünnepi időszak főszereplője. Mégis érdemes átgondolnod, hogy mennyi időt töltesz majd otthonodban az ünnepek alatt. Ha előre tudod, hogy folyamatosan úton leszel, és mire mindenkit meglátogatsz, már szilveszter is elmúlik, akkor gondold át, hogy érdemes-e fenyőfát vásárolnod! Ha tudod, cseréld le “alternatív karácsonyfára”, akár egy szép fenyőfa mintájú textilre (erre diy inspirációk is elérhetők, kutassátok a pinterest-et!), amit kitehetsz a falra és átadja az ünnepi hangulatot abban a kis időben, amit otthon töltesz.


secontaste granola henger ajándék díszcsomagolás
4. Válaszd az utazásban is a fenntarthatóságot!
  • A közösségi közlekedéssel jelentős mértékben csökkenthetjük a karbon-lábnyomunkat, ezért érdemes ezt választani a hosszabb-rövidebb utazásokhoz. Ha vonattal és busszal utazol, jót teszel a környezettel, az utazási időt pedig töltheted olvasással vagy valamilyen játékkal, ha együtt utazol másokkal. Hidd el, hogy a lelassulásban is sokat fog segíteni!

  • Ha mégis szükségesnek látod, hogy autóval közlekedj, szervezz a családtagokkal, barátokkal közös utazást! Menjetek együtt, így nem csak spórolsz, de az utazás során együtt töltött idő is érték.


5. Mire figyelhetsz az ünnepi vacsorán?
  • Tudjuk jól, hogy ha a szüleiddel élsz és még nem te vezeted a háztartást vagy amikor vendégségbe mész, nem te döntesz arról, hogy mennyi étel készüljön el a karácsonyi vacsorára. Van néhány jól bevált tipp, amiket betartva így is csökkentheted az élelmiszerpazarlást. Ha a vendéglátód szeretne csomagolni a megmaradt ételből, fogadd el! Így biztosan elfogy az elkészített fogás és neked is jó érzés lesz másnap is a nagymama sültjéből falatozni.

  • Ha túl sok ételt készítettél, fagyaszd le a maradékot! Rendszerezd a mélyhűtőt, és pakolj kisebb dobozokba, akár egy-egy étkezésre elegendő adagokat az elkészített menüből! Az új év rohanós időszakát is megkönnyíted, ha csak elő kell kapni és felolvasztani, melegíteni kell az ebédet. Ráadásul visszacsempészed az ünnep hangulatát a dolgos hétköznapokba.

  • Alkoss valami újat a megmaradt ételekből! Dobj össze salátát vagy egytálételt a maradékokból vagy készíts felturbózott desszertet, ha nem fogyott el az összes sütemény a karácsonyi vacsin! Tudtad, hogy a bejgliből finomabbnál finomabb desszertvariációkat készíthetsz? Keresd meg az erről készített posztunkat az Instagram oldalunkon, kövess minket és inspirálódj!


bottom of page