top of page

Céklából sütőtökchips

Frissítve: 2022. aug. 14.

Hogyan lett a céklából sütőtökchips?

Úgy kezdődött, hogy volt itthon pár darab céklám, mert sült céklát terveztem készíteni. Teltek a napok, de nem jutottam hozzá a művelethez. Már kezdtek emiatt kicsit ráncosodni. Sebaj, még így is nagyon finomak lesznek. Sütőtököm is volt, a kanadai fajta, azzal jól passzol, színre is.


Alapos mosást követően, burgonyahámozóval meghámozva, felkockázva, egy kevés, kockára vágott hagymával, friss narancslével meglocsolva, enyhén sózva-borsozva mehet is az egész a sütőbe egy nagy tepsiben. A végeredmény ízletes köret vagy éppen egytálétel lesz.Hámozáskor támadt a gondolat, hogy kár lenne kidobni a zöldségek héját. Céklachips-et korábban már ettem, de a sütőtökből készültet még nem. Bár addig nem is igen hámoztam meg a sütőtököt, de ez most úgy adta magát.


Amíg a tepsis zöldségek sültek, egy kisebb tepsiben összekevertem kevés olajjal a cékla- és a sütőtökhéjakat. A sütőben közepes hőmérsékleten pár perc alatt valóban ropogósra sültek. A céklánál vigyázni kell, mert könnyebben megég. Nehéz pontos percszámot írni, mert minden sütő kicsit más, és számít az is, hogy milyen vastagon tudtuk meghámozni a zöldségeket. Ne hagyjuk magára, az a biztos, időnként ellenőrizzük sütés közben is!

A kész zöldségchips-et enyhén megsóztam, s nem maradt más hátra, mint a roppanás- és ízpróba. Jelentem, sikeres lett az ételmentés. Talán a sütőtökchips került ki győztesen, mivel az szinte a hagyományos burgonyasziromhoz hasonlóan ropogósra sült.

Pár perc alatt el is fogyott mind.


TIPP

Minél frissebb a cékla, annál vékonyabban hámozható, és így a végeredmény is ropogósabb.

A sütőtök magját se dobjuk ki, hanem pirítsuk meg! Abból is készülhet ropogtatnivaló, vagy rászórhatjuk egy krémlevesre is díszítésként.

 

A szakácsról


Schmidt Judit dietetikus, egészségügyi szaktanár. Elsősorban cikkírással, szerkesztéssel, lektorálással, szakmai témájú szövegek összeállításával foglalkozik, de ismeretterjesztő előadásokat is tart, vállalatok, iskolák részére. Kiemelt témája a betegségek megelőzése mellett a kiegyensúlyozott és fenntartható étrend összeállítása.


A dietetikusi szakmát és saját munkáit egy személyes, néha humoros hangvételű blog kereteiben mutatja be a közösségi média számos felületén Youteefool néven.


Judit honlapja: www.schmidtjudit.hu

Itt találod meg a Facebookon: Youteefool

És itt az Instagramon: Youteefool

bottom of page