top of page

A maláta két útja

A sört senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen az egyik legrégebbi alkoholos italunk, már 13 ezer évvel ezelőtt is létezett. Sikere azóta is töretlen, jelenleg a harmadik legnépszerűbb ital a világon (a víz és a tea után).

De hogy hogyan készül ez a komplex ízű ital, és hogyan kerül a müzlis táladba, arról ebben a cikkünkben olvashatsz.


Sörtörköly a sörgyárban

Mi történik a sörfőzdében?


A sör főzéséhez négy alapanyagra van szükség: malátára, komlóra, sörélesztőre és vízre. A sör készítőinek érdemes kiváló minőségű alapanyagokat választaniuk, hogy a kívánt végeredményt érjék el.

A sörfőzők más hozzávalókat is használhatnak, attól függően, hogy milyen ízt szeretnének előcsalogatni az italból, így szerepelhetnek az alapanyagok között gyümölcsök és fűszerek is.

A leggyakrabban árpa, de akár búza vagy egyéb gabona mesterséges csíráztatásával, majd aszalásával készül a maláta, a sörfőzés egyik főszereplője. A csíráztatás után az őrléssel folytatódik a folyamat, ekkor a maláta szemek héja egyben marad, a belseje pedig lisztté őrlődik. A sörfőzés ténylegesen még csak ezután kezdődik.

Amikor a malátát megfelelően előkészítették, az őrlemény a cefréző kádba kerül, ahol langyos vízzel keverik el. Egy főzőüstben mindaddig melegítik, amíg a keményítő cukorrá nem alakul.

Ezután a cefre ülepítésével leszűrik a sörlevet, itt már találkozunk is a sörtörköllyel, ami ebben a lépésben szűrőrétegként szolgál. A sörtörkölyt a szűrés után még forró vízbe áztatják, így a maradék extraktot is kinyerik belőle. A sörtörkölytől ezután megválnak.

A következő lépésben a sörléhez komlót adnak és azzal együtt forralják. A főzés sterilizálja a sörlevet, kicsapódnak a fehérjék és a komló zamatot, ízt ad a sörnek, ezt a hozzáadott komló mennyiségével, valamint a forralás idejével szabályozzák.

A forralás után lehűtik és oxigénnel telítik a sörlevet, ezzel felkészítik a beélesztőzésre. Az élesztővel való beoltás után a tartályt lezárják. Az erjedés 10-14 napot vesz igénybe és három fázisból áll: először elkezdenek szaporodni az élesztőgombák, majd megkezdődik a főerjedés, végül az utóerjesztéssel zárul a folyamat. Másodlagos erjesztésre azért van szükség, mert a főerjedés során kapott sör nem alkalmas fogyasztásra. A lefejtett léhez cukrot adnak, hogy azt a maradék élesztő lebontsa, és szén-dioxid keletkezzen az italban.

A cukor hozzáadása után azonnal palackozzák a sört, pihentetik, néhány hét után pedig fogyaszthatóvá válik.


Miért kerül a sörfőzés mellékterméke az asztalodra?


A sörgyártás során sörtörköly keletkezik, amitől - ahogy korábban írtuk - a cefre leszűrése után megválnak. Bevett gyakorlat, hogy állati takarmányként használják fel. Itt jön a képbe az Ételmentő, hiszen ez a tápanyagokban gazdag alapanyag emberi fogyasztásra is alkalmas, nem tekinthetjük szemétnek!

Az upcycling során a legjobb és legmagasabb felhasználási szintre emeljük az élelmiszereket, az élelmiszergyártás során keletkező melléktermékeknek új életet adunk. Így vezetett a maláta útja az Ételmentő konyhájába, ahol megalkottuk első termékünket, a sörtörköly granolát.Alkoholt ugyan nem tartalmaz, viszont magas tápértékű, mivel fehérjében, rostban és ásványi anyagokban gazdag. A sörtörköly felhasználásával a maláta így további finomságokká alakulhat és egyúttal az élelmiszerpazarlás is csökken.

Folyamatosan kísérletezünk, hogy minél több alapanyagnak biztosítsunk újabb esélyt minél változatosabb módon. A sörtörköly granola után megszületett a sós sörtörköly snack is, a sörözések tökéletes kísérője. Keresd honlapunkon a Lelőhelyeket (link), ahol a sörcsapok közvetlen közelében találod a vegán vagy sajtos ropogtatnivalót!

Ha kíváncsi vagy, hogyan készül egy magyar minőségi kraftsör vagy saját szemeddel néznéd meg a sörfőzés folyamatát, vegyél részt a FIRST Craft Beer főzdetúráján, ismerd meg, hogyan keletkezik az általunk upcycled sörtörköly, és a kézműves sörök mellett kóstold meg a sörtörköly snacket is! Ha te nem vagy sörös, a sörtúra klassz ajándék is lehet, garantált a siker!


Itt vásárolhatsz jegyet sörtúrára:

https://www.firstcraftbeer.com/fozdetura/


Nézd meg a sör útját a FIRST Craft Beer Youtube videójában:

https://www.youtube.com/watch?v=FSkNorpsQAY


A cikk elkészítéséhez felhasználtuk:

https://www.brewbro.hu/a-sorfozes-lepesei

https://www.sorfozes.com/hazi-sorfozes

https://portal.nebih.gov.hu/-/hogyan-keszul-a-sor-

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sör

bottom of page